De Liebig chromos collectie

De verzameling van Liebig, ook wel bekend als de Liebig-kaarten of Liebig-chromo's, verwijst naar een populaire serie chromolithografische prenten die werden verspreid als reclamemateriaal door het voedingsmiddelenbedrijf Justus von Liebig's Extract of Meat Company.

Deze verzameling prenten werd voor het eerst geïntroduceerd in de late 19e eeuw en was bedoeld om de verkoop van het vleesextract van het bedrijf te bevorderen. De prenten werden gedrukt volgens het chromolithografische drukproces, een techniek die het mogelijk maakte om levendige en kleurrijke afbeeldingen te produceren.

De prenten behandelden verschillende onderwerpen, zoals geschiedenis, wetenschap, kunst, geografie, flora en fauna. Elke prent bevatte meestal een afbeelding, vergezeld van een korte beschrijving of informatie over het onderwerp. De Liebig-kaarten onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit van de chromolithografische afdrukken - tot 12 kleuren - en de perfectie van de beelden. In veel gevallen gemaakt door kunstenaars met naam.

De Liebig verzameling is een van de grootste chromoverzamelingen. Zij omvat 1871 verschillende reeksen de meeste van 6 prenten, deze zijn allemaal uitgegeven tussen 1872 en 1975. Zonder de verschillende talen mee te rekenen, omvat de oorspronkelijke verzameling ongeveer 11500 verschillende prenten. Sommige prenten zijn zeer zeldzaam en worden door verschillende verzamelaars gezocht.
De reeksen omvatten meestal 6, 12 of 18 prenten, met op de achterzijde ofwel productreclame, een menu, toelichting of bijkomende commentaar bij het onderwerp.

Deze chromo's werden aanvankelijk verspreid in de vorm van losse prenten, die mensen konden verzamelen. Ze waren erg populair bij kinderen, die ze vaak in speciaal daarvoor bestemde albums plaatsten. Deze speciale albums hadden lege pagina's met vakjes waarin de prenten geplaatst konden worden.

Selecteer uw taal